HavfiskeriKystfiskeri

Sild

Den blanke sild – hvordan og hvornår?

Silden ankommer traditionen tro, i september måned og bliver her lige indtil december. I den periode er der rigtig mange lystfiskere der skal ud og fange sild, og det er både på havet og fra moler.

Det er ret nemt at genkende en sild på den karakteristiske sølv-blanke krop med den mørke overside. Den har masser af skæl, som dog falder ret let af. Og netop skællene er nok det de fleste lystfiskere tænker på når der bliver sagt sild.

Men silden er og bliver en fortræffelig spise, og kommer tilberedt i en masse varianter, bl.a. marinerede, stegte og røgede.

Når sildene kommer til Danmark

Sildestime
Sildestime

Når sildene ankommer er det i kæmpe stimer, nærmest som en invasion. Der kan være helt op til 1 million sild i en stime.

Det er både sjovt, og en smule overvældende når man kan køre linen lodret ned og give ét ryk, og så have fuldt hus på forfanget.

Dog skal det siges, at det anbefales at udvise mådehold og kun fange en rimelig mængde sild. Der er ikke noget værre end at se fiskere fylde den ene sorte affaldssæk efter den anden, og man får samtidig tanken at de umuligt kan få spist alle de sild – uanset hvor stor en familie og vennekreds de har.

Sådan fanger du sild

Det er på ingen måde raketvidenskab at fange sild, og jeg vil våge den påstand at alle kan gøre det.

Det eneste du skal vide er, at sild normalt opholder sig i de øvre og midterste vandlag – sjældent ved bunden. Så fisker du på havet er det lidt ned og så fiske i ryk op af, så skal du nok støde på stimerne på et tidspunkt. Hvis du får hug, så lad være med at spinne ind med det samme, stop op og lad hele forfanget fylde op. Det er også vigtigt at du spinner ind i et roligt tempo og ikke rykker vildt i stangen, da du ellers vil miste for mange sild. Hvis du kan, så se om du kan huske hvor langt nede du fanger dem, så er du fri for at skulle finde den rette dybte ved hvert kast.

Fisker du fra kyster og moler efter sild, er teknikken den samme, du skal dog ikke ret langt ned i vandet før du slår spolen over og begynder at spinne ind i små ryk. Samme trick med at lade helt dit forfang fylde op med sild gælder også her.

Du kan være sikker på at fanger du én sild, er der mange flere. De svømmer altid i stimer.

Valg af agn

Langt de fleste bruger en kombination af et sildeforfang og et blink for enden, og der er ikke uden grund! På et sildeforfang er de blanke kroge dækket af et kunstigt refleks materiale. Sild er helt vilde med refleksioner fra blanke materialer.

Hvis du selv vil begive dig ud i at lave dine egne forfang, så undgå at bruge farvede liner.

Sildeforfang kan købes i flere forskellige varianter med forskelligt udseende og antal kroge. Hvad for en type man skal vælge er helt op til dit eget temperament – de virker allesammen.

Valg af blink er på samme måde frit valg på alle hylder. Dog vil jeg sige, at hvis du fisker fra kyser og moler, så lad være med at bruge et tungt blink, da du helst ikke skal komme ned på bunden. Omvendt er det naturligvis hvis du skal på havet og fiske.

Tilberedning

Hvis du mangler inspiration til at tilberede dine friske sild, så tag et kig her.

Relaterede artikler

43 kommentarer

 1. ikke så godt lige nu men de kommer i september måned og bliver her lige indtil december

  Hilsen Michael

 2. Man kan godt nu, det er det der kaldes forårs sild, men venter man end 14 dages tid så er der ok flere. Men det er rigtigt at fra semtember er det bedst.

 3. jeg ved at man kan fange dem mellem april og maj der kommer de ind i havne og fjorde for at lægge æg

  1. Ja Hakon. Der er mange sild nu og man kan se flere fiskere hive sild op af fjorden fra havnen

 4. kan man spise dem lige efter man har fanget dem jeg kan ikke finde svar på det nogle steder

  1. Ja du kan spise dem ,og de er rigtig lækre .På grill eller pande
   .eller stege dem og så hælde eddike og løg på

  1. Ja de er der lige kommet der til for frem uge siden så de er snart væk men der er mange i Vejle hvan lige nu

 5. Hej !

  Min nabo mente, der var mange sild i Kolding havn lige nu, men det viste sig at være små sej.
  Hvis beskrivelsen af sild på denne side holder stik, kommer sildene først i september, så det er lidt for tidligt endnu.
  Er der nogen, som ved noget mere om dette?

 6. Jeg er en stor fan af fiskeri. Kan man ikke fange sild fra strandkanten eller høfter lige som makraller. Og hvad vejr skal der være for at silden kommer ind til strandkanten.
  jeg ville blive glad for om nogle kunne svare mig.

 7. Vi vil gerne høre om hvornår der er tid til Høstsild ved Thorsminde osv ….
  Og hvilken Vindretning er bedst . ?? Vejr ???? På forhånd tak !!!

 8. var på molen i dag på Nørresundby sider og ja der var slet ikke noget og komme efter.. er de væk igen eller bare sent på den ??

 9. Hej. Er der ikke noget som kan sige mig hvor der er sild nu. I vestjyske
  Siden. Håber nogle vil hjælpe mig.

 10. Hej fiskere. kunne nogle hjælpe mig med, om der er sild stadig i Aalborg limfjord. skal en tur ud med min nevø for første gang. tak på forhånd.

 11. Hej, ville bare lige spørge om nogen af jer ved om der er sild at fange nu nede ved havnen, (eller andre fisk) for jeg skal ud og fiske på Aarhus havn på lørdag?

 12. Hej alle her inde nogen der ved om man kan fange sild ved borre det er mellem Horsens og Hjulsminde jeg har hørt at der kan man fange makreler håber nogen ved det og svarer kommer om der også kommer sild her når tiden er der.

 13. In Copenhagen from which piers you can catch herring during their normal season in September? I also notice in the fishing calendar on your website that they also appear in March-April. From shore where and how can i catch them during this time ?

 14. Lige til info – der er stadig sild i Lillebælt (Middelfart og Strib området). I den sidste måneds tid har jeg fisket ved Gammelhavn i Middelfart og Strib Fyr – der har været meget aktivitet. Jeg er somme tider kommet hjem med spandevis af sild. Så hvis I leder efter et sted, så skynd jer at ta’ til Middelfart og Strib området inden sæsonen slutter!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Se også
Close
Back to top button