HavfiskeriKystfiskeri

Hornfisk

Sæsonen for hornfisk er skudt igang!

Hornfisk sæson
Hornfisken

Så er sæsonen for hornfisk skudt igang, her midt i april. En sæson som rigtig mange har set frem til med god grund.

Alle kan være med til at fange hornfisk, også de mindste.
Det er en fantastisk fighter, og den er relativt nem at fange, grundet det enorme antal der kommer forbi de danske kyster.

Hornfisken kan fanges fra de fleste kyster i Danmark, da den gerne kommer relativt tæt på land. Et godt bud er ca. 5 til 25 meter ude.

Højsæson

Se oversigten for i år her, og find hurtigt ud af om hornfisken er kommet og hvor den er.

De første hornfisk begynder at trække ind i de danske farvande omkring midt april. De starter deres vandring ind gennem limfjorden, og derfra videre til resten af de indre farvande.

Det er de store der kommer først, omend der er lidt længere imellem dem helt fra start. Lidt senere kommer stimerne af hornfisk, hvor der skulle være rig mulighed for at få succes med fiskeriet.

Sæsonen slutter ca. midt i juni, hvor de trækker længere ud på dybt vand, hvor der er koldere. Derfor kan man i store træk sige at højsæsonen er ca. 15. april – 15. juni.

Sådan fanger du hornfisk

Når du nu er kommet ud, er der et par gode råd til af fange hornfisken. Hornfisken går højt i vandet, og det er derfor vigtigt at du også fisker i det vandlag. Hurtig indspinning, og højt hævet stangspids sørger for at dit agn går højt. Hastigheden må gerne være høj, da hornfisken er lynhurtig.

Hvis du bruger blink med stor overflade, kan du indspinne lidt langsommere, da den større overflade, vil holde blinket ved overfladen.

Valg af agn

De 3 mest benyttede agn til at fange hornfisk er:

Silkekrogen
Silkekrogen

Silkekrogen

Silkekrogen er smart og utrolig børnevenlig, da det helt basalt bare er nogen helt fine silketråde.

Den er smart fordi de små tråde vikler sig ind i hornfiskens små tænder, så den har utrolig svært ved at komme fri. Ulempen (hvis der er nogen) kan være at man selv skal vikle det ud af fiskens næb. Ikke desto mindre er det en yderst effektiv måde at fange hornfisk på.

Du hægter simpelthen silkekrogen efter et blink, så er du kørene. Også børnene, som med denne metode undgår krogene.

Blink

Det almindelige blink er også en vinder, omend du vil opleve flere fejlkrogede fisk, og formegentlig også miste flere undervejs.

Hornfisken jager på den måde at den slår sit offer bevistløs med sit næb, inden den vender tilbage for at sluge sit bytte. Dette er grunden til at du vil opleve fejlkrogede fisk. Det giver også flere “hug” som ikke resulterer i fisk, da man ofte kan mærke det bask den laver.

Hver lystfisker har nok sit eget bedst blink til hornfisk, og en klassiker er et langt og blankt blink. Det er nok ikke skudt helt ved siden af, omend de fleste blink kan bruges uanset farve eller form.

Bobbleflåd med sildestykker

Den sidste metode, er også meget populær. Du kan enten bruge ferske eller frosne sildestykker skåret i små trekanter. De sættes på en lille trekrog (størrelse 12 eller 10), på to af krogene, så den sidste er fri.

Det er vigtigt at du fylder dit flåd med så meget vand, at du kan komme ud hvor hornfisken er.

Der bør være ca. 1 meter line, imellem flåd og trekrog.

En super nem metode, som samtidig giver mere tid til hygge med andre, eller lidt kaffe og avislæsning. Du kan spinne lidt ind efterhånden, 2-4 omgange, og så ellers bare vente til hornfisken bliver lokket. Eller måske er du heldig at få en havørred som bifangst.

Relaterede artikler

160 kommentarer

 1. Så fortæller fangstrapporterne at hornfisken er ved at være godt udbredt langs de danske kyster. De kom tidligt i år, de første er fanget allerede d. 1. april.

  Knæk og bræk derude.

  1. Hmm var ved Munkholmbroen i 2 timer her til formiddag (pænt koldt i blæsten skulle jeg hilse at sige), men jeg så ikke én eneste fisk desværre. Brugte silketråd for enden af et blink.

 2. Hornfisk sæson 2012 er i gang. Så vidt jeg kan se på rapporterne, blev de første fanget d. 8. april. Så er det bare ud med snøren i det friske vejr. Knæk og bræk!

 3. Hej Gutter

  Er der nogen som ved om de er kommet til vestsjælland så som røsnæs og asnæs

  Henrik

 4. Tak for interessant læsning.
  Da jeg debuterede som h fisker sidste år, fangede jeg stort set ikke noget.. Vandet kogte og flådet dykkede konstant, men jeg havde misforstået hvad “en lille trekrog” var, og fik derfor kun et par fejlkrogede fisk på land. Jeg bruger nu str 10 eller 12, med en synker/ splithagn til at holde agnen nede, og fanger nu godt med fisk.

  For en amatør kunne det måske være nyttigt, hvis du tilføjede krog str i din ellers glimrende artikel.

  1. Hej Emil.

   Beklager at jeg ikke fik skrevet det ordentligt i første omgang. Du har helt ret i at der burde have været størrelse på.
   Fejlen er hermed rettet, og artiklen er opdateret med størrelse.
   Tak fordi du gør opmærksom på det.

   Og godt at høre at du fanger godt med fisk 🙂

 5. Hej er der nogle der ved om hornfisken er ved at være kommet til karrebæk. Kan ikke vente mere 😛

 6. Jeg fik en enkelt, men fed og flot hornfisk med hjem fra kysten i går d. 29/4 mellem Korsør og Skælskør. Der var masser af hornfiskeliv derude. Knæk og bræk

 7. Nogen der ved om fiskene er begyndt at være nede omkring falster i Østersøen og grønsund ? 🙂

  1. Hej. der er masser af hornfisk omkring fyn pt. Fangede 17 flotte ved siø dæmningen den 5 maj og 23 nede ved bøjden den 13 maj.. knæk og bræk

 8. Hejsa. Jeg bor i Hundige, nogen der ved noget om hornfiskene i
  nærheden af Hundige, Greve , Vallensbæk og Brøndby Strand ?
  Jeg kan næsten smage dem !

  1. Hej Olsen jeg fisker også ved Storstrømsbroen, og kan bekræfte at der er mange.
   Vi ses nok.hej hej

 9. Hej!
  Er det en der har et godt bud på hvor man skal tage hen hvis man vil nyde sin kristihimmelfartsdag i morgen med en fiskestang i hånden og gerne vil komme hjem med et par hornfisk? Jeg var ude sidste weekend ved Kronborg og det var ikke ligefrem en indbringende tur.
  På forhånd tak 🙂

  1. Jeg kan bekræfte at der ikke er hornfisk ved Kronborg lige nu. Er lige kommet hjem derfra, og ingen på hele pynten havde fået nogen.

 10. jeg var på Avedøre Holme lørdag den 19 maj..
  jeg fik 2 hornfisk med hjem.. en gut som kom samtidig med mig fik 14–så jo der er stadig hornfisk.jeg fiskede i 3 timer.

 11. Hejsa, nogle der ved hvor jeg kan fange nogle hornfisk? Jeg bor i Esbjerg og vil vildt gerne afsted, men ved ikke hvor jeg skal tage hen. Der skal helst ikke være mere end 1-1½ times kørsel, hvis det kan lade sig gøre?

 12. Hej.

  Der er skam stadig hornfisk ved Kronborg, fangede 22 hornfisk i går men det er vel også nu det begynder at gå ned af bakke.

 13. Har fanget hornfisk i 3-4 uger ved tangen i Bjørnsknude ved Juelsminde.
  Kan varmt anbefale dette spot samt ‘skrænten’ i den anden ende af stranden til både Hornfisk og Ørred.

 14. Savner hornfisken. Men bor i norge nu- nogen der ved om hvornår den trekker herop. Tror det er rundt dette tidspunkt men kan ikke rigtig finde noget på dette nogensteder.

 15. Hej er det for sent at ramme store stimer af hornfisk her omkring 1.Aug. har ikke haft mulighed for det før nu og vil blive godt irriterret hvis jeg ikke når at fange nogen iår.

 16. Fangede en hornfisk ved Kolding fjord så der er stadig nogen derude
  30/7, Tidlige morgen timer.

 17. Jeg fangede én i Svendborg Sund i onsdags, og så en hel stime så sent som igår, så der er stadig rig mulighed :o)

 18. Hej, Nu er det ved at være tid igen.
  Temperaturen har været lidt lav på det sidste, så undre mig om vi kan forvente fiskene før eller senere i år.

  Ligesom Michael, er jeg interesseret i at vide om der har været nogle tegn i Holbæk, specielt omkring Munkholmbroen.
  Jeg er også interesseret i at vide om der har været tegn i Køge Bugt, fra Avedøreværket til Greve.

  God Påske. – Steffen.

 19. Hvordan ser det ud, med hornfisk oppe ved Kronborg nu her, og jeg har ladet mig fortælle at man skal satse på pålandsvind er det rigtigt?

  1. Hej Jesper, jeg har haft gode fangster når vinden kommer fra syd øst, god tur – jeg har endnu ikke hørt om fangst ved Kronborg i år.

 20. Hej, Nogle der ved om hornfiskeriet er gået i gang på fyn? Og evt hvor vil det være muligt at tage knægten med.? Synes det kunne være sundt for ham at prøve det 🙂

  Mvh
  Christian

 21. Er der nogen der ved, hvordan det ser ud med hornfiskesituationen ved Klint, Nordvestsjælland lige nu? (8. april 2013) ?

 22. I må meget gerne smide en besked når i begynder at fange hornfisk omkring Jyllands vestkyst, vil ud og fiske efter dem for første gang, gerne være sikker på de er der.

 23. Så er mine hornfiske blink og silketråde begyndt at kalde på mig fra grejkassen. Er der nogen der har fået hornfiske flex på klingen endnu? Det er ligegyldigt hvor (du behøver ikke afsløre dit fiskespot) Bare jeg ved e er landet i de danske farvande. 🙂 any news anyone?

 24. Smutter ned og prøver en times tid her imorgen, ved munkholmbroen.
  Så hvis heldet er med mig, så får i lige en besked (:

 25. Hej jeg ville bare lige vide, hvis jeg bruger et grønt/sort pirk til at fange hornfisk. Er chancen for fangst stor ??

  Er hornfiskene også nær amager strand ? 🙂 Tak på forhånd

 26. @ABD

  Når først stimerne er her, er farven ligegyldig. Sidste år har jeg taget på hele farvespektret af blink/Pirk. Så de trior jeg ikke bliver et problem

 27. Det meste af nordkysten på sjælland er god, så bare ind i bilen og prøv den af her og der 🙂
  Knæk og bræk

 28. Desværre ikke hornfiskefleks på linen ved Alrø ved Horsens Fjord. 6 m/sek og 7 grader – med fuld sol og pålandsvind!
  Men tror at det er opover 🙂

 29. Hey folkens håber at i få fiskede en del angående hornfiskene kan man være heldig med en af nu men den store stime af dem lander nok omkring storebede dag somsagt så kan man altid snuppe en blank istedfor jeg fisker selv en del fra Avedøreværket der store muligheder for havørret hvis ikke hornfiskene er landet 🙂 knæk og bræk

 30. Hej alle.. Nej der er ikke kommet hornfisk endnu, og der går nok også et par uger inden at vi for alvor ser at de invadere vores kyster.

 31. Tog et par forløbere igår i Storebælt på 4timer !!! Så der går ikk en uge før stimerne er her !!!

 32. hej
  Jeg bor i Skodsborg, lige ud til øresund er det for tidligt at fange hornfisk nu?
  Jeg så nogle i går men hvornår kommer de store stimer? eller er der nogle andre der har haft held med sig?? 🙂

  1. Ja, jeg fangede alle mine sidste år på sådan en, til malingen var helt slidt af. I dag satte jeg den til i noget på bunden efter at have fanget min sæsons første ved Oddesundbroen.

 33. Hej John ja du ville kunne fange hornfiske på storset alt der ligner et blink også den hvide stipper håbet at svaret var nok knæk og bræk

 34. Har hørt der er blevet fanget en del ved sjællands odde, så der burde være lidt gang i dem nu, er jo også nu de er store, her inden de rigtige stimer kommer.
  Knægten og jeg hopper ned ved Hundested havn en del timer søndag, de lover jo super vejr, så må vi håbe det giver lidt, ellers hiver vi vel et par af de flade som vi plejer :o)

  Knæk og bræk til jer andre ( selvom det er et jagtudtryk ) :o)

 35. Hornfiskene bider på alt, fangede en del sidste år på bombada og 1-1,5m forfang split hagl og silkekrog, det er dejlig nemt med dem.

  Du kan også mede fiske med silkekrog, den er livlig i sig selv.

  Er der nogle der ved om de er kommet ved om de er ved at være landet ved Avedøre endnu?

  K & B

  Lenni

 36. Kan informere om at der ingen tegn var på hornfisk efter 4 1/2 times fiskeri ved avedøre værket idag… Man må nok væbne sig med tålmodighed :0(

 37. Har taget 2 pæne Hornfisk i dag ved Lumsås. Har ca fisket omkring 4 timer, der går nok lige en uge til halvanden inden der for alvor kommer gang i “Suppen”

 38. Der er hornfisk ved Helsingør. Jeg var på øresund i dag, og fik tre hornfisk. Der er ikke de vilde stimer endnu, men det kan ikke vare mange dage inden de indfinder sig,

 39. Så er der horn 🙂 store tykke og dejlige…. knægten og jeg var ude igår ved hundested havn, 15 hornfisk og 4 flade, den største målte 79,3 cm og var godt fed. Super tur vi havde, knægten fangede de 3 første og også den største så han var helt vild…

  Knæk og bræk til jer andre..

  Claus

 40. Hej

  Jeg er relativ ny inden for lystfiskeri og har siden 14/4 hygget mig i Aalborg havn sammen med en masse dejlige sociale hjælpende mennesker ( stor tak til jer, for at hjælpe os nye på vej ). Der er blevet taget masser af sild indtil d. 27/4, men der har de seneste par dage været noget stille omkring sild, da vejret pludselig ændrede sig. Hornfisken er til gengæld traditionelt ved at indfinde sig og jeg har brugt “stille tiden” med at prøve nogle af mine Møre-silda blink af og trænet kast med forskellig vægte imellem 15 – 32 gr. Flere gange har hornfisken været inde og markere blinket, men jeg har endnu ikke været heldig at få noget på silkesnøren. At jeg så skulle fange en ørred inden jeg fik hornfisk på stangen overraskede mig ….det skete ved et rent tilfælde, da en ørred viklede sig ind i min snøre. Med andre ord ikke fanget på krog men ved ren indvikling i en snøre ( sjov oplevelse ). Det lille kræ blev sat fri igen, da den kun målte omkring 35 cm.

  Gnæk og træk, til alle 🙂

 41. Hey folkens var taget en tur til Kronborg der var DSV ingen tegn på hornfisk endnu men underligt nok en masse eller retter sagt mange små sej som jeg storset Fik på hver kast og på ca 200 gr stk men mon ikke hornfiskene er finde snart i vores farvande 🙂

 42. Så kom der horn! Hev 12 i dag ved vellerup vig, 7 af dem var smældede, så jeg glæder mig til weekenden så skal jeg ud igen. Knæk og bræk. Susanne

  1. Ja i svendborg sund der er sucses hvert år i disse måneder, vi tager dem fra båd, driver lidt frem og tilbage, 1-2 timer giver ca 15 flotte fisk. Altid på silkekrog med lange smalle blink foran. Virker hver gang vi er ude på denne tid.

 43. Var idag 3 timer på Hundested Havn, og der var ingen hornfisk. Derefter kørte jeg til Gilleleje Havn og fiskede 3 timer. Der var heller intet. Begge steder var der flere der fiskede efter horn, men historien var den samme alle steder – %horn idag 🙁

  1. Hej Morten

   Næste gang du er i hundested så prøv at køre ned ved den gamle lystbådshavn, den ligger 5 min fra hundested havn, nede bag ved Kia forhandleren, det er der de fleste fanger masser af hornfisk, der er også rigtigt mange fladfisk.

   Mvh. Claus

 44. Er der nogen der kan anbefale et godt “spot” til hornfisk nær Roskilde, hvor der kan fiskes fra land UDEN waders? pt tak

 45. Poul… Er det på Fyn, eller ved Munkholmbroen?
  Der er masser af horn i Øresund, To mand tog 30 i tirsdags ved Helsingør.
  I går blev der taget 50 stk i Køge af en far og søn.

 46. Godt med fladfisk i Skælskør! Hornfiskene begynder stille og roligt at komme. Fik 4 i onsdags på en lille times tid, med den største på 81 cm, og 700 g.

 47. Hej Mark –
  Hvor i Køge var det ?
  Har boet her i 10 år, men har altid kørt til Helsingør.

 48. Jeg plankægger min første fisketur nogensinde. Er der chance for at fange hornfisk nogen steder på Amager?

 49. Hej Camila…

  Ja der er to steder jeg kender til hvor du kan fange hornfisk,,det ene er ved sluseholmen, ved sjællandsbroen og det andet er ude på molen ved amager strand, ikke den lange ved helgoland men den anden lange mole til højre for helgoland…god fornøjelse…

 50. Hej, Jeg var ude og fiske i fredags, og fangede 3 hornfisk. Jeg tænkte på hvor lang tid denne sæson varer? Hvis der er nogen som ved det må i meget gerne skrive, tak på forhånd! 🙂

 51. Tog 4 hornfisk ved Munkholmbroen i vaders igår på 4 timer – andre tog flere – 4 slap dog væk da de hoppede af silketråden. Men god aktivitet!

 52. Så er der hornfiskene ved bag Avedøre værket fra Brøndby havn og ud af knæk og bræk

  1. Ja, de første jeg så og har hørt om ved Oddesundbroen var i forgårs. En dame havde fået tre og havde set en stime i vandet oppe fra broen. Selv fangede jeg en enkelt i dag, men to andre havde fået tilsammen 10 styk i løbet af søndagen. Alle meget flotte fisk. Jeg skal af sted igen i morgen, uanset, men vejret har ikke været for godt på det seneste med megen strøm og vind og pissekoldt.

 53. har kigget forbi røsnæs spidsen hver dag siden 3/5 idag kom de 8/5. 30 kast kontakt i de 28 rigtig fine horn tog 6 med hjem over 500g havde desvære ikke tid til mere idag men nu er de da kommet ind til kysten knæk og bræk allesammen;))

  1. hvor i Ishøj fangede du dem fra Jeffrey ? er selv fra omegnen og kunne godt tænke mig at fange nogle af de banditter 🙂

 54. Nogle der hved om der er kommet horn til Nakskov og omegn? Var ude igår mærkede intet?

  1. Hej . Ja jeg ved den er i fjorden nu i Horsens . Kender en der fangede 6 den anden dag .

  1. Siø dæmningen som flere har omtalt ligger da ikke langt fra Tåsinge så vidt jeg husker?

 55. Hej Jeppe
  Her er et par steder du kan prøve at fiske fra. Har selv haft succes der!
  – Roskilde havn, på molen
  – Bolund, ligger som en stor knold ude i vandet på vej mod jyllinge
  -salvadparken, kommer umiddelbart efter bolund
  – Veddelev strand!
  Håber du kan bruge nogle af de spots! 🙂

 56. Jeg var lige ude og prøve et par timer i morges fra Nordhavnen i Kbh Ø.
  Jeg så en enkelt der jagtede mit blink men ikke en eneste der bed på… Lidt skuffende da det var første gang jeg var ude i år, og jeg ikke har meget tid til det.

  Hvor skal jeg tage hen i morgen hvis jeg får tid? Alt inden for 20-30min i bil fra kbh kan gå an 🙂

  1. Jeg har taget fem på to timer i nat meller 1 og 3 med sildeforfang i af mangel på bedre agn. De var over det hele. Kunne se den ene stime efter den anden.

 57. Hej Jesper du kunne tag til Avedøre værket det mange og ca 20 min fra Kbh centrum

 58. Hej Jesper . Bor selv på Østerbro men var i dag på Amager ved strandpakrne fra molen kastede mod nord. Fisk 8 på en time med 18 grams salty rød og rød silkesnor. Alternativt ved b og w værftet. De er derude. Knæk og bræk!

 59. Var ude med min bror i torsdags for at fange makraller på fr.værk havn men det blev kun til 13 hornfisk nogle pænt små men os nogle ret store.. Pisse irreterende er træt af hornfisk 🙁

 60. Min kammy fangede en hornfisk på ca 40 cm i aften, med en reje.

  Vi fiskede fra sydsiden af benzin-øen 🙂

 61. Er der nogle der ved om hvornår hornfiskene er tllbage om Sjælland, sådan ca. helst ved køgebugt.
  MVH. Rene Hedegaard.

 62. Så er det tid til at tage en tur på sundet og se om det skulle give en hornfisk eller to.
  Info om gevinst kommer i aften.

 63. Har været på Kronborg d. 19 og der var der intet at hente. Var dagen efter Ved slusen i kbh. og der var der intet at hente heller.
  Sært nok er de fanget over den sidste uges tid både på vestsjælland lolland og fyn men intet inde over sundet og de er allerede nede sydpå.

 64. hej, jeg tager ud og fisker lidt efter hornfisk idag, i ugelbølle, efter turen skriver jeg lige fangsten (hvis der er nogen)

 65. Hej. Er der nogen der ved om der kan fanges hornfisk nord for Limfjorden og evt helt oppe ved ålbæk?

  1. Ja det kan du godt da Hornfisk har 2 sæsoner. Nr. 1 er nu i april til juni og nr. 2 er fra aug. til sep.

 66. Halløj!
  Jeg skal på ferie ved Øster Assels, her i midten af maj.
  Har I nogle fif og tips?
  Vi er et par stykker, der fisker lidt på hyggebasis. Og vores viden er også på dette plan 🙂
  Ps. Vi er ikke bange for at på ned på udstyr… det vi mangler, køber vi 😛

  1. Køb nogle silkekrog og nogle blink med en trekrog på størrelse 4 det burde du.

   1. Hej.
    Skal jeg sætte silkekrogen på blinket?
    Og hvordan tilbereder man bedst en hornfisk? Der er mange, der foretrækker at filettere.

    1. Jeg fortrækker at udbene dem så godt som man nu kan med alle de ben , så skære den i ca8cm stykker rul i mel på panden det bliver rigtigt godt med kartofler og persillesovs

 67. Vi fangede 2 hornfisk ved eskilsø men var også på 4 timer. Så der var der da, et par enlige. Havde ikke mange hug.

 68. Har lige d. 23/4-14 været ude og fiske i mariagerfjord. nær havnø, og der fangede jeg to hornfisk på 3timer.

 69. hornfisken er hvert fald kommet i stort antal nu ved lynetten. Har haft succes der mange gange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Se også
Close
Back to top button