Ferskvandsfiskeri

Sandart

En ægte sportsfisk

Sandart

Fiskeri efter sandart, kan være både en sjov og givtig omgang – eller et mareridt. Hvis man begiver sig ud for at fiske efter sandart, skal man være forberedt på at det ikke er den nemmeste fisk at få i tale.

Sandarten er en rovfisk lige som gedden. Sandarten er en hjemmehørende art, men de fleste bestande er skabt ved udsætning.

Du kan fange sandart i mange af de store danske søer, med en god dybde. De holder til på det dybeste vand og kommer stort set ikke i nærheden af det lave vand ved bredden. Et godt bud på dybden er 6 – 14 meter. Derfor er der ikke mange søer, hvor du kan fange sandarten uden af være i båd eller fiskekajak, eller på anden måde kunne komme ud til dem.

Den bliver op til ca. 80 cm og omkring de 9 – 10 kg. De fleste der fanges er dog max. ca. 3,5 – 5 kg. Der er mindstemål på 50 cm.

Af udseende ligner den også en rovfisk. Slank krop, stor mund med store skarpe tænder. Den er desuden gylden og olivengrøn i farverne og har store finner.

Hvornår kan du fange dem?

Sandart kan fanges stort set hele året, bortset fra maj måned hvor de er fredet. De kan fanges både dag og nat, men da de har et fortrinligt syn i lavt lys, jager de oftest i skumringen ved sol opgang og nedgang. Netop fordi de jager i mørke, er det nemmere at fange dem i løbet af dagen hvis søen er mørk eller vandet er grumset.

Sådan fanger du sandart

Sandart på woblerFørste og fremmest er det dig der skal komme til fisken. Det vil sige ud på dybt vand og ned hvor de står.

Dørgning fra båd eller kajak er den mest udbredte måde at fiske på. Her kan du enten bruge naturlig agn som skaller eller karusser, eller kunstagn som oftest er wobler i 15 cm. størrelsen. Hvis du dørger, bør det foregå i et ret langsomt tempo. Men sørg dog stadig for at dit agn kommer ned hvor det skal være.

Hvis du dørger med naturlig agn, så sørg for at kroge i hovedenden, så dit agn ikke får en unaturlig gang i vandet.

Den kan også fanges på flåd hvis du f.eks. ligger for anker.

Valg af agn

Således er de mest populære agn disse.

  • Dørgning med woblere. Her er skarpe farver at foretrække, som f.eks rød/hvide eller grøn/hvide.
  • Dørgning med naturlig agn.
  • Stillestående fiskeri med flåd og naturlig agn.

Sandart smager fantastisk

Den væsentligste grund til at lystfiskere landet over begiver sig ud i fiskeriet efter sandart, hvis man ser bort fra udfordringen i det, er at fisken smager helt fantastisk. Nogen siger at det er den ypperste ferskvands fisk, smagsmæssigt. Endda overgået af ørred og laks.

Her kan du finde en god opskrift på sandart i tomat og dildfløde.

Video

Her fanges en super flot sandart på 3,8 kg.

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Se også
Close
Back to top button