Ferskvandsfiskeri

Gedde

Søens ukronede konge

Gedde der hugger
Gedde der hugger

Der er ingen tvivl om at gedden er det mest glubske  rovdyr i søen. De kan blive kæmpe store, over 20 kg, og er klart den største ferskvandsfisk i Danmark. Gedder over 10 kg fanges regelmæssigt, men hvis du fanger en gedde over de 5 kg, kan du være tilfreds, da den vil regnes for at være stor. Hunnerne er de største, hvor hannerne ikke kommer meget over de 3 kg.

Danmarksrekorden er fra 1953 og lyder på 22 kg.

Den kan kendes på dens flade hoved og langstrakte krop. Den har munden fyldt med sylespidse tænder, så pas på med at stikke fingrene derind. Farven kan variere fra gullig eller grønlig og i mere brunlig eller grålig. Den har som regel gule prikker på kroppen, men kan også nogen gange findes næsten ensfarvet.

Gedden gyder gerne i april måned, og den er da også fredet i Danmark fra 1. april til 30. april. Mindstemålet er 60 cm.

Rovdyr på lur

Gedden er kannibal
Gedden er kannibal

Gedden ligger gerne på lur og venter på at et bytte kommer forbi, og den er ikke kræsen. De største gedder står som regel på det dybeste vand og venter på bytte. Ellers opholder de sig i rankegrøden, nær åkandebælter og sivbræmmer, altså stort set der hvor den kan ligge på lur. Den æder småfisk, frøer, fugle og sågar også artsfæller, dermed kan den betegnes som kannibal. Den kan tage byttedyr på op til halvdelen af dens egen størrelse, men foretrækker langt mindre bytte.

Gedden er en af de mest udbredte ferskvandsfisk og du kan finde gedder de aller fleste steder i Danmark, i mange søer og moser og langsomt strømmene åer. Ifølge en undersøgelse af 62 danske søer, viste forekomst af gedde i 80% af søerne, men tallet er reelt nok højere.

Gedden bliver mere og mere betragtet som en sportsfisk, og bliver derfor tit genudsat for at beskytte bestanden.

Sådan fanger du gedden

Uanset hvordan du vælger at fiske efter gedder, handler det om at fiske der hvor den er. Som beskrevet altså der hvor du kan se den kan gemme sig.

Du kan fange gedder ved medefiskeri, på spin eller med flue. Traditionelt fanges der nok flest gedder på medefiskeri og på spin. Hvad end du vælger, så husk at have et stålforfang på, da de ekstremt spidse tænder hurtigt hugger igennem alm. fiskesnøre.

Medefiskeriet kan både være med død og levende agn. Hvis du fisker med større agn, fanger du også tilsvarende større fisk – men så får du færre hug.

Woblere
Woblere

Spinnefiskeriet er godt med en stor bred roterende bladspinner. Brede blink med en vaklende gang i vandet er også gode, da de laver en masse ballade i vandet – det er lige noget der tiltrækker opmærksomheden fra en gedde. Hvis du er ude efter de store gedder på det dybe vand, skal du nok gå efter en stor wobler.

Hvis du begiver dig ud for at fange gedder ved fluefiskeri, så er meget store fluer på over 10 cm gode. En masse farver og spræl er også godt til at fange geddens opmærksomhed. Husk også at ved fluefiskeri, skal du stadig have et forfang på af meget tyk nylon eller bedre, de kraftige stålwire forfang.

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Se også
Close
Back to top button