HavfiskeriKystfiskeri

Mørksej

En dejlig spisefisk

Mørksej
Mørksej

Mørksej, gråsej eller bare sej. Kær fisk har mange navne, men det er den samme fisk vi snakker om. En super lækker spisefisk, der er meget velegnet til at panere og smide på panden.

Ofte er mørksej en velkommen bifangst under fiskeri efter andre fisk, som f.eks. torsk.

Mørksejen er den mørkeste fisk i torskefamilien. Hen over ryggen er den mørkeblå eller sort, har en lys linie ned langs hele siden og er lys på bugen. Desuden har den underbid, og har ingen skægtråd.

Kødet er lidt mørkere og blødere end kød fra torsken.

Der er ingen fredningsperiode på mørksej, men der er et mindstemål på 30 cm i de indre farvande, i nordsøen på 35 cm. Sæsonen for mørksej ligger fra ca. juni til september. Vægten kan komme helt op i 30 kg, men sjældent ses mere end ca. 15 kg.

Sådan fanger du mørksej

Heldigvis er mørksejen en sulten og glubsk fisk. Den kan fanges helt tæt ved land og oftest nær bunden. Den er meget glad for at opholde sig nær ophøjninger og kupperet havbundstærren, som f.eks. skibsvrag, store sten, stolper og den slags.

Hvis du gerne vil fange mørksej ved kastefiskeri fra land, skal du som hovedregel fisk som efter torsk. Kast langt ud og lad synke til bunden og spin så ind med ryk i stangen.

Fisker du på havet, skal der noget lidt andet grej til. Store mørksej ude på havet er utroligt stærke, og overrasker mange med deres utrolige styrke, der overgår torsk i samme størrelse, på både ryk og udløb. En god havstand med et hjul af ordentlig kvalitet, ikke noget discount hjul hvor bremsen ikke kan holde. En fornuftig fletline er også at foretrække. Hvis du vil bruge ophænger, så hold dig til én. Hvis du bruger forfang med flere ophængere, risikerer du flere fisk på én gang hvis du rammer en stime, og så flår fiskene simpelthen det hele fra hinanden.

Valg af agn

  • Pirk
  • Makrelforfang
  • Sildeforfang
  • Ophænger af f.eks. blæksprutte

Forskellen mellem hav- og kystfiskeri

Ved fiskeri fra land bruges ofte en pirk og et forfang af en art. Sildeforfang eller makrelforfang kan bruges. Pirken ligger ca. 30 til 40 gram.

Ved fiskeri fra båd bruges ofte en tung pirk på 200 til 500 gram og en enkelt ophænger, det kan f.eks. være en blæksprutte. Forfang og ophængere skal gerne have en linetykkelse på ca 1,0 mm.

 

Relaterede artikler

9 kommentarer

  1. Sej kunne i år fanges fra land fra April !
    Jeg bruger Toby 40g orange/sort og gir den 10sek efter landing, spinder derefter stille og roligt ind nær bunden.
    Indtil videre har jeg taget ca 30.stk i god filetstørrelse 🙂

  2. jeg tog 10 her til aften i dragør havn på uv blink..
    helt inde på det lave da solen var gået ned…

  3. Hej,
    jeg skal ud og fiske på Øresund i morgen. det ville derfor være dejligt med nogle tips om hvordan man fanger sej. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Se også
Close
Back to top button