Aborre
Danmarks rovfisk
Aborren er nok en af Danmarks mest udbredt rovfisk, og du finder den i hele landet – på nær Samsø. Den er meget almindelig i søer, åer og vandløb. Du kan også finde den i brakvand med mindre end 10 promille saltindhold.
Den er ret nem at kende på sit karakteristiske udseende. Den er som regel mørkegrøn på ryggen og lys på bugen. Flotte mørke bånd på siderne, antallet af bånd varierer ift. størrelsen på fisken. Den har to rygfinner, hvor der på den forreste er kraftige pigge. Og så er der selvfølgelig de flotte røde finner.
Nuancerne kan variere en del alt efter forholdene hvor fisken lever. Tæt vegetation giver mørkere fisk. Mindre vegetation og åbent vand giver lysere fisk.
De største fisk kan blive helt op til 60 cm, og den tungeste indvejede fisk var på hele 4,8 kg. Fisk i denne størrelse hører absolut til sjældenhederne.
Hunner bliver større end hanner.
Normale fisk er på op til ca. 30 cm og holder sig oftest under et kilo.
Husk at er er mindstemål på aborre i saltvand, på 20 cm. Alle fisk under, skal genudsættes.
Småfisk lever af plankton og larver. Når fisken når en størrelse på omkring de 11 – 15 cm, overgår den til at blive en ægte rovfisk, der jager andre fisk – incl. egne artsfæller.
Sådan fanger du aborre
Det er det klassiske fiskegrej til ferskvand der skal frem for at få aborren i tale.
- Spinnere i alle farver og afskygninger. Med fjer, refleks osv. hvis du har det.
- Små blink.
- Flåd med orm.
- Softbaits, små gummidyr.
Spinnere er yderst effektive langs med sivene
Du kan i princippet fange aborrer hele året, men det er klart i de varmeste måneder at der er mest gang i den. Fra ca. maj til september er gode måneder til aborre fiskeri.
Fiskeriet om morgenen og aftenen skulle være de bedste tidspunkter. Og så siger man at fiskeri i højtryksvejr skulle være det bedste.