Ferskvandsfiskeri

Skalle

Den lille nemme fisk

Skaller er en fisk som mange nok har stiftet bekendskab med, som små purke nede ved den lokale sø. Der skulle ikke meget andet end en omgang melklister, en lille krog og et flåd til.

Intet har ændret sig – det er stadig en super nem og hyggelig måde at fiske på, især med de mindre børn. Skallerne hugger gerne når vandet er varmt, så et par timer ved søens bred om sommeren giver som regel altid resultater.

Skalle_Rutilus_rutilus

Du kan nemt kende skallen på dens karakteristiske sølvfarvede krop, kombineret med røde finner og øjne, samt grøn- eller blålig ryg. Den er ret smal i tværsnit.

Skaller forekommer over hele Danmark og er meget udbredt i både brak- og ferskvand. Om søen er klar eller uklar (grumset) gør intet, men størrelsen på skaller er som regel større i de klare søer. Skaller over 35 cm kommer som regel fra de klare søer, der er dog flere skaller (i antal) i uklare søer.

Skaller bliver generelt 20 – 50 cm og vejer op til ca. 1,6 kg for de helt store.

De største trusler mod skallen er Gedder og Aborre, samt fugle.

Sådan fanger du skaller

Når du skal ud og fange skaller, foregår det om sommeren. Om vinteren søger skallerne ud på dybt vand og de æder ikke ret meget.

Den klassiske metode med en tynd line, let flåd, lille krog og så en lille klump melklister på, virker hver gang. Dybden varierer alt efter søens forhold, men giv gerne mere end 50 cm line under flåddet.
I stedet for melklister kan du også bruge regnorm eller majs.

De større skaller tager også gerne en spinner.

Skallen er en fredfisk og æder derfor ikke andre fisk.

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Se også
Close
Back to top button