HavfiskeriKystfiskeri

Torsk

Den kendte torsk

Torsk
Torsk

Fiskeri efter torsk er en størrelse hvor de fleste kan være med. Det er relativt simpelt, og kan give en fantastisk succes oplevelse. Ofte har torsk en pæn størrelse og giver et pænt udbytte.

Torsk kan fanges både på havet og fra kysten, og er udbredt i hele Danmark.

Torsken er en decideret koldtvandsfisk, og er derfor ikke at finde i de varmeste måneder. Det bedste fiskeri er fra ca. oktober til februar. I denne periode kommer pæne torsk helt ind til kysterne.

Føden for torsken består af småfisk, krabber, rejer og sandorm. Større torsk er også glade for sild.

Mindstemål for torsk er 35 til 40 cm. Se mindstemål for præcise mål. Danmarks rekorden er fra 1984, hvor der blev landet en torsk på 30,5 kg. De mest almindelige størrelser i dag er op til ca. 15 kg.

Sådan fanger du torsk

Torsk går gerne i det det nederste vandlag, og tit helt nede ved bunden, hvor den søger efter føde. Derfor er det også her du skal forsøge dit fiskeri.

Der er mange teknikker, alt efter forholdene der hvor du fisker, men en god idé er at lade dit agn synke helt til bunden efter udkast, og derefter spinne ind i ryk. En 3 til 4 ryk og derefter en indspinning, og så forfra igen. Du skal forsøge at fiske lige over bunden, uden at sidde fast i tang og sten.

Sølvfarvet pirk
Sølvfarvet pirk

Valg af agn

De mest brugte agn til fiskeri efter torsk er:

 • Pirk
 • Forfang med sprutte/gummimakker

Der findes også andre typer af grej, som f.eks. jigs og bundforfang med sandorm eller Gulp! Crab som er et kunstigt agn.

Pirk med/uden forfang

Til fiskeri fra kysten bruger jeg selv en blank sølvfarvet pirk på 30 til 40g. Det virker der hvor jeg fisker, men det er nok lige så meget et spørgsmål om smag og behag. Hvis du skal på havet og fiske torsk, skal der selvsagt tungere grej til. Pirke på 100 til 250g er typiske, og her er forfangene også mere anvendelige.

Sørg for at have en ordentlig line på hjulet, med en fornuftig brudstyrke. Man ved jo aldrig om det er et monster der tager dit agn næste gang!

Relaterede artikler

22 kommentarer

  1. Ja stort set. Jeg har fanget torsk på alle farver af pirke. Noget virker bedre end andet på forskellige dage, så det er noget med at prøve sig frem.

 1. Tillad mig lige at stille et dumt spørgsmål her.. Nu bliver der nævnt, at man skal bruge en ordentlig line – hvad indebærer dette, når man snakker kystfiskeri efter torsk & evt. også havørred? Er en fireline med en brudstyrke på 10kg fint?

 2. Normalt ville en brudstyrke på 10 kg være fint da 30 kg vist hører til ultra sjældenthederne.

 3. Undskyld jeg spørger men er sæsonen for torske fangst længere ude på det åbne hav? På forhånd tak for hjælpen

 4. kan man kombinere et fladfisk forfang med et torsk forfang? skal sprutterne være i bevælgese?

 5. Kan man godt tage en dagstur ved molen i århus ved denne tid og bruge forfang og intet andet? Altså forfang med noget orm eller børsteorm på? eller hvordan gør man? Jeg er totalt ny i fiskeri og vil egentlig bare gerne prøve at fange noget 🙂

 6. Jeg har god erfaring både fra båd og mole, med almindeligt forfang og rejer i lage. De virker som magneter på både fladfisk, torsk, sej o.m.a. Jeg køber gerne de store XL rejer, da det er faste i kødet, så de ikke falder af krogen ved udkastet.

 7. hej går meget op i fiskeri og jeg læst jeres træks og tips jeg vile gerne vide om man kan fange torsk i langelinie vej kh azizbakan

 8. Jeg bor i holbæk og vil godt ud og tage nogle torsk hvor er det godt henne?( ps. Har båd!)

 9. I live in Copenhagen for 6 months and sea fishing is new for me (I come from Romania). I struggle to manage to catch cod from piers here in the city, especially in the Refshalevej area with no success. With worms I managed to catch one in November but since January I only tried by spinning only and tried lots of lures: spoons, jigs and also rig with flies and also many techniques to pull the lure. Since January I did not even see any other fishermen to catch anything in that area. What I can possibly do wrong? Is there any other better fishing spots for this time of the year? Is there specific time of the day when they are easier to catch?

  1. In Marts, April & May I think you’re better of fishing for trout from the coast. They move higher in the water and are very hungry this time of year, trying to fatten up after the winter. Use any color of lure/spinner/blink or small pieces of herring in 1-3 meters depth. In a few weeks the “hornfisk” (don’t know the english name) season will start and this is alot of fun, not very difficult, and you can catch them using the same methods as you use for fishing trout. Try fishing at Sluseholmen also for both trout and hornfisk.

 10. Hej. Jeg skal på min første tur efter torsk i Lillebælt 31 december. Hvor finder jeg oplysninger om, hvordan jeg rigger pirk og forfang til? Og linetykkelse??

  1. Hej John.
   Jeg håber at du får en god tur og en masse fisk i båden, når du kommer ud 🙂
   Mht. grej er der ikke nogen faste regler eller hokus-pokus. Overordnet kan man sige at du skal bruge den pirk du tror mest på, med den vægt der er nødvendig for at komme ned på den dybde du skal fiske på.
   Ofte sætter man et torskeforfang over pirken, de er tit med sprutter eller lign.
   Ift. linetykkelse skal du bruge den line der kan klare den forventede belastning – dvs. hvis du tror på at du får en måler på 10 kg, så skal du bruge en line med denne brudstyrke 🙂

 11. Jeg har fanget mange torsk på de bløde jigs og har klart haft flest hug på nylon line som har en skøn feeling hvor fletlinen føles “af mindre” men mest sikker. Torskene jeg har fanget kan også godt lide forfang med røde sprutter. Rød er generelt en god farve til at fiske torsk med efter min erfaring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Se også
Close
Back to top button