HavfiskeriKystfiskeriSpinnefiskeri

Havørred

Den eftertragtede fiskHavørred

Havørred er nok den meste eftertragtede fisk blandt danske lystfiskere. Den kan findes i hele Danmark, langs kysterne.

Ørred lever sine først år i åerne, og dem der vælger at trække ud i det åbne hav, bliver til havørred. Langt de fleste fisk trækker ud på havet.

Det bedste tidspunkt at fange havørred er forår og efterår. I det tidlige forår, trækker fiskene ud af åer og fjorde, hvor de har gydt og tilbragt vinteren. Månederne marts, april og maj er således “højsæson” for havørred.

Havørred trives bedst i vand der er mellem 8 og 13 grader. Her er havørred fuld af energi, og er glubsk efter føde.

Sådan fanger du havørred

Havørreden jager ved brug af synet. Derfor er det vigtigt at du fisker højt i vandet, så havørreden kan se dit agn nedefra, som en mørk plet op mod lyset. Du bør også indspinne langsomt og få en så livlig gang i vandet som muligt.

I vinter og forårs perioden kan du ofte stå direkte på stranden og fiske, idet havørreden gerne kommer helt ind på det lave vand for at jage. I sommerperioden trækker havørreden ud på det dybere og koldere vand.

Valg af agn

Du kan fange havørred på næsten enhver måde – flåd og orm, blink, wobler, flue og spinnefiskeri. De tre mest benyttede agn til at fange havørred er:

 • Spinner
 • Blink
 • Flue

Spinner

Fiskeri med spinner er nok den mest populære metode. Det kan læres af alle, og er en effektiv måde at få den eftertragtede havørred på krogen.

Fiskegrejet der anvendes er ikke meget anderledes end det du bruger til fiskeri i søer og åer. Det kan dog være en fordel at du bruger en lidt længere fiskestang, og lidt kraftigere hjul og line. Til at begynde med kan du dog sagtens bruge det lidt lettere fiskegrej.

Blink

Blinket skal imitere en lille fisk, der evt. er lidt svækket, der kunne være en nemt bytte for en havørred. Her er det igen en smagssag hvad for et blink der er bedst, men et let blink på 16-20g passer nok meget godt.

Farver og former, kommer helt an på havørredens temperament lige netop den dag, så du kan godt komme til at skifte lidt indtil du finder det rette blink den dag.

Mindstemål og fredning

Havørred har et mindstemål på 40 cm. Og så er havørreder i gydedragt (farvede fisk) fredet fra 16. november – 15. januar. Læs mere om Mindstemål og fredning.

Relaterede artikler

25 kommentarer

 1. Er der nogle der har gode erfaringer om steder på Lolland/ Falster / Sydsjælland – hvilke steder/kyster der er gode at stå på og fiske havørred??? og evt. også hornfisk??

  1. Rasmus, på falster ved Grønsund er der godt at fiske efter hornfisk og ørreder, mig og en ven fangede 16 hornfisk fra kyst sidste år, og i løbet af den sidste måned har vi fanget 3 havørreder på flåd og blink. det er på vejen ned mod det gamle færgeleje, ved næsgaard.

 2. Hej alle.

  Jeg har ikke fisket i nogle år og vil nu gerne begynde igen med lidt let kystfiskeri efter havørred. Jeg har lidt let grej – en 7-fods stang og et fastspolehjul. Der står i teksten på denne side, at man sagtens kan begynde med lidt lettere grej. Vil det være helt i skoven at prøve med dette udstyr?

  Jeg glæder mig til at høre fra jer.

 3. Hej Tom,
  Umiddelbart er der intet til hinder for at fiske med en 7 fods stang. Af hensyn til kastelængden kan en 9-fods måske være bedre, men fiskene er nok ligeglade 😉
  Det vigtige er nok nærmere at din fiskestang er dimensioneret til dit agn, dvs at det spænd der står på stangen at den håndterer i gram, bør passe til antallet af gram på blinket eller hvad du nu bruger. Det er svært at kaste et 20 grams blink med en stang der er til 100 gram og op, men det kan nok lade sig gøre 🙂

 4. Hej Tom
  Lige nu er vandet ret koldt i forhold til årstiden og de fisk, der har våget sig ud i havet vil gå i det lave vand. Jeg vil tro du godt kan benytte din nuværende stang. Det kommer meget an på kastevægten (stangen har et påskrevet interval i gr). Og om du har waders. Ellers må du finde en indsejling eller mole (sten) at fiske fra.

  Fisk med mellemstore blink eller spinnere (14-18 gr). Eller bombarda med orm eller gulp som agn. Vh Rasmus

 5. Hej Tom

  Du kan sagtens bruge det lettengrej. Et par vaders og en vand/vindtæt jakken. Ud og vadefiske max til hoftehøjde og så kaste i en vifte fra vinkelret på kysten og 2 -4 kast i en vifte ind mod kysten. De kan gå helt ind på 20 cm vand. Find områder med blandet bund (Leopardbund) En blanding af sand, sten/grus og blandet bevoksning så kan der også væ re fisk.

  Find nogle lette blink der ligner små fisk, elller i sølv/guld så går du ikke gå helt galt i byen.

  Du kan finde mange gode steder og tips ved at søge lidt rundt på nettet. Knæk og bræk.

  Hilsen Poul

 6. Hej

  Jeg er rimelig ny på dette område, skal det siges.. jeg har hørt at der skulle være massere af liv i Limfjorden, Jeg bor lige ud til Limfjorden og har hørt at der omkring Næsby området skulle være massere af havørreder og andre fisk.. Hvad ville være oplagt at fiske med der? og hvor langt skal man ca ud? Kan jeg evt få et link til et bestemt blink eller spinner?

 7. Hej
  Jeg er lige begyndt at fiske og har været ude og fiske hornfiske, og efter et par gange uden held, lykkedes det mig at finde ud af hvordan det skal gøres 🙂

  Nu vil jeg gerne ud og prøve at fange ørred – men jeg kan ikke rigtigt finde ud af hvor et godt ørred sted kunne være på Sjælland ?

  Nogen bud ?

 8. Hej Zahid,
  Ørrederne er overalt. Ishøj, hundige, mosede fort, dragør, avedøre holme, kalveboderne. Og det er blot nogen af mine steder omkring kbh.
  Hele vejen ned i køge bugt er der også muligheder.
  Er du mere til fjord er roskilde fjord fint, især omkring eskilsø.
  Munkholmbroen i isefjorden er også et bud, men det er ret overfisket efterhånden og man kan risikere at stå side om side. Men det skyldes jo nok at mange har haft held der.
  Knæk og bræk.

  1. Hej Bjarke, går udfra du er fra Greve,ishøj hundige området, er selv lige flyttet til for et halvt år siden og tænkte på om du ville hjælpe en som ikke er så kendt i det område efter havørred. Send gerne en mail hvis du vil hjælpe.

   Skytten@live.dk

   Mvh Casper

 9. Hejsa folkens.
  Jeg har fisket lidt efter hornfisk, det sidste stykke tid og vil nu gerne igang med at fiske efter havørred. Jeg bor i Århus og har en lille jolle at fiske fra.
  Nogen specielt gode steder omkring Risskov/egå området ved Århus? Jeg regner med at tage ud på onsdag kl 04.30 og fiske der, er der muligheder der eller er det helt hen i vejret? Mvh. Kristian.

 10. Hej.
  Jeg har et sommerhus nær Louns Bredning. Er det en god ide at fiske efter havørred med flue her i sommerferien?
  Og hvilken dybde skal man så ud på?
  Hvis ikke hvad er det så godt at fiske efter?

 11. Hej 🙂

  Jeg har fisket i en del år i åer og sådan lignende, men nu vil jeg rigtig gerne prøve at fange et par ørreder fra stranden 🙂

  Er der evt. nogen herinde der har erfaring med fiskeriet i nærheden af Hirtshals, altså fra strand? 🙂

  På forhånd tak 🙂

 12. Hej jeg har tænkt lidt på om man kan fange havørred i åer i sommer månederne?

  på forhånd Tak 😀

 13. Hej
  Hvilken madding vil være bedst til havørred
  Og kan man godt fange havørred ved vejle fjord

 14. Hej
  Fisker selv efter havørredder og vil gerne lære min datter det. Tænker det er lettest for hende med flåd. Hvordan gør man det bedst?

  Vh kim

 15. Hej lystfiskere.
  Hvordan er det nu det er med blink, er det mørke blink om dagen og lyse blink om aften/natten???
  MVH John. 🙂

 16. Hej Bjarke, Rasmus og Poul.

  Fik aldrig sagt jer tak for de mange gode råd – kom desværre aldrig i gang med fiskeriet – men nu skal det være. Har i mellemtiden fået en 8 fods stang med kastevægt 10-30 gram. Jeg har monteret en Line på 0,28 på et nyt fastspolehjul.

  Har i mange år boet i Hamborg, men flytter nu til Flensborg, hvor det skulle være gode muligheder i fjorden for havørred. Vil fiske fra den danske side, da jeg ikke har tysk fisketegn. Herned skal man gå i skole og op til en prøve, for at få lov til at smide snøren ud – ligesom jagtprøven i Danmark. Det har jeg endnu ikke haft tid og tålmodighed til.

  Jeg melder mig med mine oplevelser, når jeg har været ude.

  Mange hilsener samt knæk og bræk til alle i DK

  Tom

 17. Hej Alle,

  Skal en tur til Ebeltoft i sommerhus i næste uge og skal selvfølgelig låse familien inde og ud og fiske i nærområdet. Jeg søger en god put and take sø og nogle gode spot til havfiskeri efter makrel eller havørred. Håber I kan hjælpe en stakkels mand der skal låse familien inde:-)

 18. Kære Alle,

  fik startet med havørredfiskeriet i Flensborg Fjord i foråret, og der er rigtigt gode muligheder hernede – fisker fra den danske side primært omkring Kollund.

  Har nu tilmeldt mig et fiskekursus for at tage tysk fisketegn – det går over tre weekender med afsluttende statslig eksamen 🙂

  Hvis nogen er interesserede i at høre om mit projekt i de tyske lad mig det endelig vide.

  Mange hilsener og “Petri heil” (som knæk og bræk hedder på tysk)

  Tom

 19. Hej alle,

  Jeg har forsøgt at fange havørred i det modelpiger Sjælland, omkring overby lyng, Holbæk og rørvig.

  Og har været igang uden held, nogen der har nogen gode forslag til hvor jeg skal fikse og hvad jeg skal fiske med, hvis jeg bruger det forkerte?

  Håber i kan og vil hjælpe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Se også
Close
Back to top button